Wat is gordelroos?
Gordelroos is een virusinfectie, die een pijnlijke huiduitslag veroorzaakt. De infectie wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, het virus dan ook waterpokken veroorzaakt. De meeste mensen worden als kind al besmet met het virus. Een infectie met het virus leidt in eerste instantie altijd tot waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwcellen van het lichaam, zonder dat we daar iets van merken. Op latere leeftijd wordt het virus soms weer actief en kan het zich via een zenuw naar de huid verspreiden en daar gordelroos veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waarom het virus weer actief wordt maar een verlaagde weerstand speelt een rol.
De aandoening komt dan ook vaker voor bij:
- ouderen;
- ziekte;
- HIV/AIDS;
- behandeling met chemotherapie of corticosteroïden;
- stress.
Het virus is erg besmettelijk en wordt meestal overgedragen via direct contact met het vocht uit de blaasjes of via de lucht. Eens de blaasjes zijn ingedroogd, ben je niet meer besmettelijk. Vermijd bij gordelroos contact met (pasgeboren) baby’s , kinderen en personen met een verlaagde weerstand die nog geen waterpokken hebben gehad. Vrouwen die nog nooit waterpokken hebben gehad en zwanger zijn, moeten opletten voor besmetting. Er is dan namelijk een verhoogde kans op ernstige complicaties.
Lees meer
Lees minder
Welke zijn de symptomen?
De uitslag ontstaat op een afgebakend gebied van de huid, aan één zijde van het lichaam, voornamelijk op de borst, rug, buik en het gezicht. De eerste symptomen zijn pijn, tintelingen en/of jeuk op een bepaald deel van de huid.
Na een aantal dagen verschijnen er rode vlekjes en ontstaan er met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes kunnen erg jeuken. Gedurende ongeveer een week kunnen er nog nieuwe blaasjes bijkomen, waarna ze geleidelijk indrogen tot korstjes. Soms ontstaan er kleine littekens. Verder kan je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en koorts. Bij sommige patiënten veroorzaakt gordelroos enkel jeuk en pijn en geen huiduitslag.
Bij infectie van een zenuw naar het oog kan het hoornvlies ontsteken.
Een aanval van gordelroos duurt meestal twee tot zes weken. Bij sommige patiënten blijft de pijn en jeuk nog maanden tot jaren aanhouden. Er is dan sprake van postherpetische neuralgie.
Een infectie kan later opnieuw terugkeren maar dit komt zelden voor.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Je kan zelf weinig doen aan gordelroos. Volgende adviezen kunnen de klachten verlichten:
- Laat je huid te rusten. Vermijd krabben.
- Dek blaasjes eventueel af met verbandgaas om schuren met kledij te voorkomen.
- Je kan gewoon douchen of in bad gaan.
Gordelroos is erg besmettelijk. Vermijd contact met anderen die nog geen waterpokken hebben gehad. Eens de blaasjes zijn ingedroogd ben je niet meer besmettelijk. Vrouwen die zwanger zijn en nog nooit waterpokken hebben gehad moeten extra waakzaam zijn. Besmetting met het varicella-zostervirus kan dan tot ernstige complicaties leiden.
Lees meer
Lees minder
Gordelroos
Je kunt zelf weinig doen aan gordelroos. Volgende adviezen kunnen de klachten verlichten:
- Laat je huid te rusten. Vermijd krabben.
- Dek blaasjes eventueel af met verbandgaas om schuren met kledij te voorkomen.
- Je kunt gewoon douchen of in bad gaan.
Gordelroos is erg besmettelijk. Vermijd contact met anderen baby's, kinderen of personen met een verlaagde weerstand die nog geen waterpokken hebben gehad. Eens de blaasjes zijn ingedroogd ben je niet meer besmettelijk. Vrouwen die zwanger zijn en nog nooit waterpokken hebben gehad moeten extra waakzaam zijn. Besmetting met het varicella-zostervirus kan dan tot ernstige complicaties leiden.
Lees minder
Lees meer