Spierletsel

07/15/2021: Spierletsel
Wat moet je doen als je een spierletsel hebt opgelopen?

Feit of fabel?

Bij een spierletsel moet je het gekwetste lidmaat minstens twee weken laten rusten zodat het volledig kan herstellen

  • Fabel.

Onze spieren, pezen en gewrichten zijn ervoor gemaakt om te belasten en daarom is het beter om ze na een blessure zo snel mogelijk weer stap voor stap te gebruiken.

Bewegen is belangrijk voor een gezonde levensstijl. Een sportblessure (bv. spier- verrekking of -scheur) kan ontstaan als gevolg van overbelasting, onjuiste trainingsopbouw, gebruik van verkeerd materiaal ... of louter pech. Een gestructureerde opwarming voor het sporten kan het risico op blessures met de helft reduceren.

Hoe kan je pijn verlichten?

Coldpacks en sprays beperken zwelling en pijn. Indien nodig, kan je paracetamol gebruiken om

pijn te verlichten. Orale ontstekingsremmers (bv. ibuprofen) werken ook pijnstillend, maar zijn niet in iedere situatie aangewezen. Heb je stijve spieren? Behandel ze met warmte (zalf, pleister, infraroodstralen of een kussen bijvoorbeeld).

Ontstekingsremmers voor uitwendig gebruik (als gel, creme, spray of pleister) kunnen lokaal verlichting bieden, maar zijn niet in iedere situatie aanbevolen. Afhankelijk van de samenstelling mag je het product 1 tot 4 keer per dag gebruiken op de plaats van blessure. Opgelet: deze ontstekingsremmers maken je huid gevoeliger voor zonlicht, zorg dat je ze goed beschermt.

Vraag dus eerst advies aan je apotheker of arts voor je een sportblessure (met medicatie) behandelt.

 

POLICE

Toch een spierletsel opgelopen? Denk dan aan POLICE!

Protect – Optimal Loading – Ice – Compression– Elevate

  • Eerst en vooral moet je jezelf en de blessure beschermen (Protect). Gebruik het gekwetste ledemaat zo min mogelijk, of gebruik krukken of een brace ter ondersteuning.

  • De eerste dagen kunnen Ijs en Compressie op de blessure soelaas bieden en zwelling verminderen. Wissel behandelingen met ijs (in een handdoek of met een coldpack bv.) af met een elastisch verband. Door druk uit te oefenen (Compressie) ondersteun je tevens een zwak gewricht. Het verband mag vrij strak zitten, maar overdrijf niet: je mag geen kloppend gevoel ervaren, dan zit het te strak. Gebruik 's nachts geen verband, maar leg het geblesseerde lidmaat hoog (Elevatie) om zwelling te verminderen.

  • Daarna kan je het belaste lidmaat geleidelijk aan opnieuw gebruiken, met behulp van krukken of verband om de belasting niet meteen te zwaar te maken (Optimal Loading). Een kinesitherapeut kan je adviseren zodat je een blessure niet onbedoeld erger maakt.

     

Dit is een artikel uit het zomermagazine 2021 'Welkom bij je huisapotheker' (redactie APB) dat voor je klaar ligt in de apotheek. Het staat boordevol nuttige gezondheidsinformatie. Vraag ernaar.